Teigsøk

Jeg fikk spørsmål i en kommentar om hva teigsøk er, og tenkte jeg kunne skrive litt om det 🙂 

Når man kommer på en leteaksjon så får man som regel utdelt en teig. Det vil si et område på et kart hvor du og hunden skal søke. Man må da som hundefører avgjøre hva som er mest fornuftig bruk av hunden. Har man en bil som et utgangspunkt, og få andre som har gått i område, så kan man ta et sporoppsøk i fra bilen feks. Man skal søke over størst mulig område på kortest mulig tid.

Hvis jeg skal forklare teigsøk på en enkel måte, så kan jeg si av man «går tur» og lar hunden søke løs. Det høres enkelt ut når jeg skriver det slik, men det er mye mer å tenke på enn bare det. Man må hele tiden tenke vind, dekke terreng og lese hunden. Hunden skal søke selvstendig, og melde på det den finner av gjenstander (med menneskelukt) og folk. Finner man feks. en gjenstand så kan man ta sporoppsøk i fra den gjenstanden for å finne personen man leter etter.

Teigsøk er det som er mest vanlig å bruke på en leteaksjon. Vi har krav om at hundene skal rundere 800 meter. Dette er noe som aldri blir brukt på leteaksjon. Man kan sende hunden på noen runderingsslag for å feks. slippe å gå opp på en høyde, inn i tette kratt osv. Utenom dette er det svært sjeldent at man bruker det. Der for er det dumt at vi må bruke så mye tid på å trene på det.

Som fører skal man kunne oppgi hvor man er i terrenget, så man kan ikke bare gå å vimse rundt i terrenget 🙂

Man bestemmer selv hvor store teiger man vil trene på, men de man får på prøvene er ca 250 x 250 meter og 500 x 500 meter 🙂

 

Action fikk prøve teigsøk for første gang sist torsdag. Det gikk kjempe bra! Hun er absolutt en nese som fungerer til å finne folk 😀 Vi la like godt opp en ukjent oppgave. Den ene figuranten lå ca 15 meter inn i terrenget fra en vei. Den andre figuranten lå i et skogsområde et stykke vekke. Action tok begge to momentant uten noen form for påvirkning 😀 Hun er selvstendig og har ingen problemer med å søke langt vekke fra meg i mørket.

 

Veldig hyggelig når dere stiller spørsmål , det gjør det mye lettere å blogge 🙂

Én tanke på “Teigsøk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s